Dania dla dzieci – pełnowartościowe posiłki w słoiczkach i saszetkach

W pierwszych miesiącach życia dziecko stopniowo poznaje otaczający je świat. Maluszek nie zna wtedy jeszcze konkretnych smaków i zapachów, jakie będą go od teraz otaczały. Tutaj właśnie przed rodzicami staje duże wyzwanie, aby wyrobić w dziecku jego własne kulinarne upodobania.

Przygotowanie dań dla dzieci jest wymagające, głównie dlatego, że każdy posiłek i przekąska powinny być odpowiednio skomponowane pod względem smakowym, ale i energetycznym. A w przypadku tych najmłodszych dzieci, ważne jest też podawanie właściwych produktów w kolejności dopasowanej do wieku malucha.

Pierwsze dania dla dzieci

Jedzenie jest dla dziecka niezwykle istotne już od pierwszych dni życia, bo dostarcza mu ono cennych składników, które pozwalają małemu organizmowi prawidłowo się rozwijać. Po kilku pierwszych miesiącach życia przychodzi czas na rozszerzanie diety dziecka. Około półrocznemu maluchowi możemy zacząć serwować nowe dania przygotowane specjalnie z myślą o jego potrzebach. Musimy jednak pamiętać o 5 prostych zasadach.

  1. Wprowadzamy nowe produkty pojedynczo i w niewielkich ilościach, żeby obserwować reakcję dziecka.
  2. Na początku serwujemy maluchowi dania o konsystencji puree, później, możemy zostawić niewielkie grudki.
  3. Nie doprawiamy dań dla dzieci (unikamy soli, pieprzu, cukru i pikantnych przypraw).
  4. Trzymamy się kolejności włączania nowych produktów: warzywa, owoce, zboża, mięso i ryby.
  5. Pamiętamy o odpowiednim nawodnieniu organizmu dziecka – do picia podajemy wodę.

Składniki BIO w daniach dla dzieci

Przygotowując samodzielnie dania dla dzieci każdy z nas zwraca ogromną uwagę na jakość poszczególnych składników. W trosce o małe brzuszki, wybieramy pełnowartościowe produkty, pochodzące ze sprawdzonego źródła. W ten sposób chcemy bowiem dostarczać małemu organizmowi jak najwięcej cennych witamin i minerałów naturalnego pochodzenia. Warto także wiedzieć, że tym samym kierują się także doświadczeni producenci gotowych dań dla dzieci, którzy w słoiczkach i saszetkach zamykają warzywa i owoce pochodzące z ekologicznych upraw. Dzięki temu gotowe produkty są bezpieczne nawet dla najbardziej wrażliwych maluchów.

Kiedy sięgnąć po gotowe dania dla dzieci?

Wielu rodziców zadaje sobie pytanie, w którym momencie mogą sięgnąć po gotowe dania dla dzieci. Zazwyczaj są one zalecane od 6. miesiąca życia, czyli od czasu, kiedy możemy rozszerzać dietę niemowlęcia. Znajdziemy jednak też i takie produkty, jak np. te dostępne w sklepach Kaufland – https://www.kaufland.pl/asortyment/inne-marki/ovko.html, które można podawać maluchom już od 4. miesiąca. Nie znajdziemy w nich sztucznych barwników, aromatów i konserwantów, a nawet soli. Dania te zawierają jedynie lekkostrawne składniki, które korzystnie wpływają na rozwój pociechy.

Takie dania dla dzieci doskonale sprawdzą się w podróży, na spacerze lub na wakacjach, kiedy nie mamy możliwości, żeby samemu przygotować posiłki, a bez względu na okoliczności chcemy serwować najmłodszym członkom naszej rodziny pyszne i zdrowe jedzenie.

Poprzedni artykułBezpieczne wakacje 2020 – o czym warto pamiętać?
Następny artykułZegarek GPS dla dziecka – dlaczego warto?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj